Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap (Recept: FRTALIJA IZ CVETLIČNEGA ŠOPKA)
Recept: FRTALIJA IZ CVETLIČNEGA ŠOPKA
Zmagovalni recept Kulinaričnega natečaja Kuhajmo z divjimi, v kategoriji »Kuharski divji mojstri« (nad 18 let)
Frtalja iz cvetličnega šopka (Andreja Žorž)
Kategorija: Sladica
Sestavine:
- 70 g moke
- 2 jajci
- 0,5 dcl mleka
- maslo
- ščepec soli
- žlica kisle smetane
- čajna žlička sladila: sladkor, med, stevija... (po želji)
- Po želji naberemo in pripravimo različne užitne cvetove s travnika. Mi smo nabrali pokalice (uporabili smo samo bele cvetove), ivanjščice, marjetice, črno deteljo, tropotčeve klaske (potrebovali smo semena), navadni rman, travniško kaduljo, njivsko grabljišče in mrtvo koprivo (majhne zalistnike in cvetove).
Navodila za pripravo:
Najprej očistimo rastline, odstranimo cvetove, trpotcu odstranimo semena. Cvetove in semena ločimo glede na tiste, ki so trši, saj jih bomo najprej popražili na maslu (semena trpotca, cvetove rmana in dele detelje ter njivskega grabljišča), mehkejše dele uporabimo kasneje.
Vnaprej si pripravimo tudi zmes za frtaljo: dobro premešamo moko, jajca, mleko in ščepec soli.
Na maslu hitro prepražimo semena trpotca, cvetove rmana in dele detelje ter njivskega grabljišča.
Nato na ponev zlijemo pripravljeno zmes in po njej posujemo večji del ostalih cvetov. Manjši del pustimo, da z njim okrasimo jed.
Na koncu zmešamo večjo žlico kisle smetane s malce sladkorja in listi ivanjščic. Po želji lahko to zamenjamo s sladoledom ali sladko smetano. Dodamo frtalji.
Krožnik okrasimo s preostankom cvetov.
Čas priprave:
2 uri (vključno z nabiranjem cvetlic), drugače pa 20 minut.
»Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap«
Partnerji: Občina Vipava – nosilec operacije, Majerija Matej Tomažič s.p., Krajevna skupnost Slap,
Društvo upokojencev Ajdovščina, Območna obrtno-podjetniška zbornica Ajdovščina