Glavni trg 15
5271 Vipava
Kulinarični natečaj: KUHAJMO Z DIVJIMI (celotna dokumentacija *.pdf / *.doc )
Obveščamo vas, da je rok za oddajo recepta na KULINARIČNI NATEČAJ »KUHAJMO Z DIVJIMI«, podaljšan do srede 3.7.2019.
Občina Vipava, vodilni partner operacije »Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap«, želi skupaj s partnerji spodbuditi zavedanje o pomembnosti divjih užitnih rastlin v naši vsakodnevni prehrani in ponudbi lokalne kulinarike, s čimer se Primorska lahko identificira, saj v Sloveniji izstopa po njihovi vsakodnevni uporabi v obliki različnih jedi. V okviru projekta pa smo ob Slapu odkrili že več kot 40 užitnih divjih rastlin.
Dario Cortese, soavtor učne poti Med divje, ki nastaja na Slapu, pravi: Užitnih divjih rastlin je še vedno vsepovsod polno. Dobesedno hodimo po njih. Postavlja pa se vprašanje, zakaj bi v današnjem času (pre)obilja jedli osat in plevel? Prav zaradi obilja industrijsko predelane hrane, ki nima več izvorne prehranske moči. Celo doma pridelana hrana je v primerjavi z užitnimi divjimi rastlinami energijsko oslabljena, prehransko in po intenzivnosti okusov pa šibkejša. Za obogatitev raznolike zdrave prehrane in splošnega dobrega počutja je zato zelo priporočljivo, da užitne divje rastline vključimo v vsakodnevno prehrano. Ni potrebe, da bi jedli samo ali pretežno divje vire, saj že delno civilizirane jedi z različnimi gojenimi in rejenimi dodatki začnejo odstirati novo prehransko vesolje. Zadovoljstvo, ki ga medtem porajata vzpostavljanje (sicer nikoli pozabljene) vezi z naravo in občutek dvigajoče se fizične in psihične moči, je neskončno. Tako kot spoznavanje, raziskovanje ter uporaba užitnih divjih rastlin.
Pri vas želimo spodbuditi radovednost in ustvarjalnost, zato razpisujemo kulinarični natečaj: Kuhajmo z divjimi, s katerim iščemo najbolj zanimiv, inovativen recept za pripravo jedi iz divjih užitnih rastlin.
Rok za oddajo: Natečaj se prične 8. aprila 2019 in se zaključi 3. junija 2019. Nagrajenci bodo javnosti razglašeni na zaključni prireditvi ob otvoritvi učne poti na Slapu Med Divje, predvidoma sredi junija 2019. (Obveščamo vas, da je rok za oddajo recepta na KULINARIČNI NATEČAJ »KUHAJMO Z DIVJIMI«, podaljšan do srede 3.7.2019.)
Pogoji za sodelovanje: Recept mora vsebovati vsaj eno užitno divjo rastlino , ki mora v receptu prevladati nad ostalimi poljubnimi sestavinami Lahko gre za solate, namaze, glavne jedi, sladice, prikuhe itd.
Vsak udeleženec-ka ali skupina lahko pošlje samo en recept.
Recepti, ki ne bodo izpolnjevali razpisnih pogojev oziroma ne bodo dostavljeni v skladu z določili razpisa, ne bodo šli v ocenjevanje.
Kriteriji za izbor: uporaba sestavin, kjer prevladujejo užitne divje rastline, uporaba ostalih lokalnih/domačih ter dostopnih sestavin, izvirnost ter ustvarjalnost, enostavnost in čas priprave, poimenovanje in predstavitev jedi.
Zmagovalni recept bo izbrala strokovna komisija, ki jo sestavijo partnerji projekta operacije »Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap«. Odločitev komisije je nepreklicna.