V času med 27. in 29. oktobrom 2009 se je Turistično informacijski center Vipava skupaj z vipavskimi vinarji in Restavracijo Vipavski hram udeležil dveh pomembnih dogodkov na Dunaju.
V torek, 27. oktobra 2009 je na Dunaju v gala dvorani Akademije znanosti potekala predstavitev evropskega projekta Gallileo, katerega se je udeležilo preko 300 visokih gostov kot so predstavniki kanclerjevega urada, predstavniki ministrstev, avstrijski gospodarstveniki za vesoljsko tehnologijo ter diplomatski predstavniki na Dunaju. Uradna predstavitev se je zaključila s klavirskim koncertom vrhunske pianistke Elene Misirkove.
Zaključek dogodka so dopolnjevala izvrstna vina priznanih vipavskih vinarjev iz vinskih kleti sv. Martin, Petra Ferjančiča, Tomažiča in Miške. Gostje so ob degustaciji vipavskih vin lahko poizkusili še vipavski pršut in nanoški sir, katere je priskrbela restavracija Vipavski hram iz Vipave.
Drugi dan, v sredo 28. oktobra 2009 smo se po zajtrku odpravili v center Dunaja, kjer nas je prijazen vodnik g. Levstik za kratek čas popeljal po tem prelepem, kulturno-zgodovinsko bogatem mestu. Po krajšem ogledu smo se ustavili v Vinoteki Villon, kjer nas je pričakal lastnik g. Walter Kieltsch. Za začetek nam je ponudil belo vino Roter Veltliner 2008 iz vinske regije Weinviertel (bližina Dunaja), ki nas ni ravno prepričalo. Zatem smo se spustili 20 m pod zemljo in degustirali Modro frankinjo 2006 iz Burgenlanda nad katero smo bili vsi prijetno presenečeni.
Nad vinsko kletjo smo bili navdušeni, saj nismo pričakovali, da bo tako velika in obsežna, ker se nahaja v samem mestnem jedru. Vinoteka Villon je namenjena predvsem za stranke, ki želijo v njihovi kleti shraniti vino, ob enem pa je tudi prijeten in primeren prostor, kjer bomo v bodoče skupaj z vipavskimi vinarji in gostinci organizirali Vipavski večer. Več o ponudbi Vinoteke Villon si lahko ogledate na spletni strani www.villon.at.
Po ogledu mesta in vinoteke smo odhiteli v predmestje Dunaja, v kraj Voesendorf, kjer se je odvijala borza avtobusnih ter turističnih podjetij na ravni BTB. Predstavnikom različnim turističnim podjetjem so vipavski vinarji po zaključku borze ponudili naslednja vina:
- Vinska klet Miška, Erzelj: Zelen 2008, Pinela 2008 in Miška rdeče 2006
- Vinska klet sv. Martin, Brje: Rose 2008, Zelen 2008, Klarnica iz sušenega grozdja 2006
- Vinska klet Tomažič, Vrhpolje: Malvazija 2008, Rumeni muškat 2008 in Beli pil 2007 (bela zvrst)
- Vinska klet Ferjančič, Planina: Zelen 2008, Pinela 2008, Chardonnay 2007 in Cabernet sauvignon 2007
Restavracija Vipavski hram je ponudila tipične vipavske jedi kot sta vipavski pršut in nanoški sir, pripravili pa so tudi posebno sladico po lastnem receptu, ki jo je vredno poizkusiti. Bogato ponudbo restavracije Vipavski hram si lahko ogledate na njihovi novi spletni strani: www.vipavskihram.si.
V četrtek, 29. oktobra 2009 smo se odpravili proti domu. Na poti smo se ustavili v mestecu Leutschach v hiši kulinarike T.O.M (spletna stran: www.trac.at). Po predhodnem dogovoru z lastnikom, smo organizirali vinsko kulinarični dogodek "Vipava wines meets Styrian kitchen", kamor so bili povabljeni tudi gostje iz tamkajšnjih krajev. Pred nami se je zvrstilo 6 nepozabnih hodov jedi, katere so še obogatila vipavska vina. Ob izreku dobrodošlice smo nazdravili s polsuhim rosejem letnika 2008 iz vinske kleti sv. Martin. Hrana in vino iz našega nepozabnega menuja:
- Majhen začetek:
Štajerski vampi s hobotnico in jam s čilijem,
vino:
Rose 2008, polsuho, vinska klet sv. Martin
-Hladna predjed:
Mozartova kroglica iz račjih jeter s sadjem, hrenom in rdečim zeljem ter karamelnim prelivom,
vino:
Zelen 2008, suho, vinska kleti Miška, Erzelj
Pinela 2008, suho, vinska kleti Ferjančič, Planina
- Topla predjed:
Ščukin hrbet s čebulo in rižem ter grahom in pokrovačo,
vino:
Beli pil 2008, suho, iz vinske kleti Tomažič, Vrhpolje
Chardonnay 2007, suho, iz vinske kleti Ferjančič, Planina
- Glavna jed 1:
Piščanček z rožmarinom in pire s karijem,
vino:
Rebula 2006, suho, iz vinske kleti sv. Martin
- Glavna jed 2:
Srnin hrbet z rdečim zeljem in pomarančnim cmokom ter makovimi testeninami
vino:
Miška rdeče 2006, suho, iz vinske kleti Miška, Erzelj
- Sladica:
Kokosovo mleko zgoščeno z borovnicami in jabolki ter sadni cmoček
vino:
Rumeni muškat 2008, polsladko iz vinske kleti Tomažič, Vrhpolje
Klarnica 2006, sladko iz vinske kleti sv. Martin, Brje